sobota, 5 kwietnia 2014

Zupy z alkoholem od Monatowej


Zupa piwna (s. 165) Półtora litra piwa zagotować pod przykryciem,  aby nie zwietrzało i zaprawić pół litrem kwaśnej śmietany, którą rozbić z ¾ łyżki mąki, zagotować raz i wsypać cukru do smaku. Wlać do wazy kipiącą na pokrajany w kostkę ser twaróg.

II-gi sposób robienia zupy z piwa (s. 165) Zamiast zaprawiać piwo po zagotowaniu śmietaną, można tylko zaciągnąć go żółtkami, licząc po jednem żółtku na osobę. A to w ten sposób: bierze się tyle żółtek, na ile osób ma być zupy, uciera się łyżką z cukrem, a potem leje się na nie kipiące piwo, bijąc mocno trzepaczką, uważając by się nie zwarzyło. Podać do niej grzanki.

Polewka z wina (s. 165)  Litr stołowego wina białego zagotować z pół litrem wody, kawałkiem cynamonu i paru gwoździkami i przecedzić. Osobno ubić 5 żółtek z 5 łyżkami cukru, postawić na blasze w garnku i wlewać wino po trochu, bijąc mocno trzepaczką tak długo, aż zgęstnieje i utworzy się gruba piana na wierzchu, ale uważać, aby się żółtka nie zwarzyły. Podać w filiżankach i do tego biszkopty.

Sago na winie (s. 165) Pół funta sago zasypać na 2 litrach wody wrzącej i gotować 20 minut mieszając ciągle, aby się sago nie skleiło. Gdy miękkie i przeźroczyste, wlać pół litra białego wina, wsypać ¼ f. miałkiego cukru, dodać trochę skórki cytrynowej, trochę gwoździków, cynamonu tłuczonego, wszystko razem zagotować i wlać do wazy. Oddzielnie można podać jeszcze cukier z cynamonem i cytrynę.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sago

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz