Zupa piwna (s. 165) Półtora litra piwa
zagotować pod przykryciem, aby nie
zwietrzało i zaprawić pół litrem kwaśnej śmietany, którą rozbić z ¾ łyżki mąki,
zagotować raz i wsypać cukru do smaku. Wlać do wazy kipiącą na pokrajany w
kostkę ser twaróg.
II-gi sposób robienia zupy z piwa (s. 165) Zamiast zaprawiać piwo
po zagotowaniu śmietaną, można tylko zaciągnąć go żółtkami, licząc po jednem
żółtku na osobę. A to w ten sposób: bierze się tyle żółtek, na ile osób ma być
zupy, uciera się łyżką z cukrem, a potem leje się na nie kipiące piwo, bijąc
mocno trzepaczką, uważając by się nie zwarzyło. Podać do niej grzanki.
Polewka z wina (s. 165) Litr stołowego wina białego zagotować z pół
litrem wody, kawałkiem cynamonu i paru gwoździkami i przecedzić. Osobno ubić 5
żółtek z 5 łyżkami cukru, postawić na blasze w garnku i wlewać wino po trochu,
bijąc mocno trzepaczką tak długo, aż zgęstnieje i utworzy się gruba piana na
wierzchu, ale uważać, aby się żółtka nie zwarzyły. Podać w filiżankach i do
tego biszkopty.
Sago na winie (s. 165) Pół funta sago zasypać
na 2 litrach wody wrzącej i gotować 20 minut mieszając ciągle, aby się sago nie
skleiło. Gdy miękkie i przeźroczyste, wlać pół litra białego wina, wsypać ¼ f.
miałkiego cukru, dodać trochę skórki cytrynowej, trochę gwoździków, cynamonu
tłuczonego, wszystko razem zagotować i wlać do wazy. Oddzielnie można podać
jeszcze cukier z cynamonem i cytrynę.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sago
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz