Marzec to miesiąc imieninowy, Kazimierze, Krystyny, Bożeny, Józki i Mariole, to te najważniejsze, dlatego coś tak bardziej na słodko, ale nie do końca.
Makaroniki (s. 675) 1 funt oparzonych z łupy migdałów zemleć na młynku i wymieszawszy lekko z 1 funtem miałkiego cukru i pianą z czterech białek, układać łyżką na papierze wysmarowanym gorącym woskiem lub na opłatkach, okrągłe nieduże kupki. W środek każdej włożyć skórki pomarańczowej lub cykaty, posypać miałkim cukrem i wstawić na kwadrans do wolnego pieca.
Merengi z orzechami (s. 675) Ubić tęgą pianę z pięciu białek dosypując przy końcu po łyżce pół funta cukru, wsypać w nią pół funta pokrajanych orzechów włoskich, wymieszać lekko, kłaść okrągłe kupki jak poprzednio i wstawić do letniego pieca na godzinę, aby wyschły.
Paluszki z mięsem do herbaty (s. 677) 1 funt mąki podzielić na dwie części - jedną część zarobić 3/4 funtem masła; a do drugiej dodać jedno żółtko, ze 3 łyżki kwaśnej śmietany i tyle wody wiele ciasto przyjmie, żeby było wolnawe. Wyrobiwszy dobrze roztoczyć trochę, położyć na to pierwsze ciasto z masłem, zawinąć z dwóch stron i lekko wałkować, powtarzając to samo ze trzy razy. Ciasto należy zawsze przygotować na noc poprzedniego dnia, talerz mąka podsypać, przykryć serwetą i trzymać w chłodnem miejscu. Na drugi dzień rozwałkować cienko, pokrajać w kwadraty, nałożyć farszem mięsnym lub słodką kapustą, zwinąć w rurki, ułożyć na blasze, posmarować jajem i upiec w gorącym piecu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz